Startsida

Dagbok

3 december 2016

Havsörn

Getterön

Vi var 4 st. från biofoto Skaraborg som besökte Getterön för att fotografera havsörn och skäggmes. Vi såg 5 st. havsörnar samtidigt. Det var roligt att se dom på nyisen och halka omkring. Lite som bambi på hal is. Det fanns några få skäggmesar. Tyvärr blev det inte några bilder på skäggmesar. Se på bilderna här "Nya bilder".

3 oktober 2016

Munkabäcken

Munkabäcken

Vid Munkabäcken utanför Varnhem försökte jag fotografera en bäck med lång exponeringstid för att få vattnet att se ut som det rör sig. Det fungerade ganska bra. Se på bilderna här "Nya bilder".

1 oktober 2016

Tjärn

Tiveden

Jag var i Tiveden för att fota landskap och svampar. Några svampar såg jag inte. Det berodde troligtvis på den torra hösten. Däremor blev det några landskapsbilder. Testade att stacka några bilder för att få större skärpedjup. Det gick ganska bra. Se på bilderna här "Nya bilder".

17-20 september 2016

Skarvar

Öland

Jag hade några fina dagar på Öland med några vänner. Vädret var mestadels vackert med fina fotomornar och kvällar. Roligast var att fota snäppor vid Säby läge och småfåglar och solnedgångar vid Ottenby. Bilden med stenen är tagen tidigt på morgonen med lång exponeringstid. Panoramabilden på solnedgången vid Ottenby är en sammanslagning av flera bilder. Se på bilderna här "Nya bilder".

maj och juli 2016

Trädgårdssnäcka på näckros

Härön och Räbbe

I början på maj och i juli var vi på Härön. I maj var vädret varmt och vinden var stilla. Var utanför Härön och Räbbe. Tog några fina bilder på klippor, vatten och fyr. När vi var på Härön i juli arrangerade jag några bilder med trädgårdssnäcka på näckros. Inte naturligt men finnt. Snäckorna fick givetvis återvända hem. Se på bilderna här "Nya bilder".

27 juni - 1 juli 2016

Strandskata

Runde

Vi hade flera fina dagar på Runde i Norge. Vi fotade så klart lunnefåglar. Men också andra fåglar och landskap. Lunnefåglarna var som vanligt väldigt trevliga. Lättfotade och orädda. Storlabben var också ganska orädda och gav bra bilder. Vädret växlade snabbt. Allt har sina fördelar. Vid kraftig blåst var det lättare att fota flygande lunnefåglar. Då kunde de inte flyga med hög fart rätt in i boet, utan var tvungen att stanna upp först. Se på bilderna här "Nya bilder".

12-15 maj 2016

Vitkindad gås

Öland

Hade några fina dagar på Öland. Denna gång var det roligast att fota nere vid Ottenby. Spelande brushanar, sjungande ärtsångare, fina ladusvalor, rödspov m.m. Se på bilderna här "2016".

24 mars och 3 april 2016

Orre

Orrspel med Biofoto

Var med klubben Biofoto på orrspel. Det var ca 15 orrtuppar och en höna framför oss. Spelet var som intensivast vid soluppgång och när hönan landade. Då hoppade de mycket och slogs en del. Se på bilderna här "2016".

2 april 2016

Tranor

Trandansen med Biofoto

Var med klubben Biofoto till Trandansen för att fotografera tranor. Det fanns gott om tranor, ca 17 000 st. Först trodde jag molnen skulle ge en tråkig serie bilder. Men med en glipa i molnen just innan solen gick upp gav en fin himmel som bakgrund för flygande tranor. Se på bilderna här "2016".

28 mars 2016

Skrattmås

Skrattmås vid Hornborgasjön

Besökte Hornborgasjön och Pagoden. Där finns en skrattmåskoloni som man kan träna fotografering. En rolig bild när måsen går balans på ett plank. Se på bilderna här "2016".

22 januarai 2016

Strömstare

Strömstare igen

Denna gång gick det bättre att få bra bilder. Hittade ett bättre ställe att ligga på. Det fanns två strömstarar. De flög längs ån ihop. Men jag såg aldrig dom söka föda ihop. De tyck obehindrat dyka och simma i vattnet trotts kylan. Se på bilderna här "2016".

17 januarai 2016

Strömstare

Strömstare

Har försökt fota strömstarar ett par gånger. Lite svårt att få till det. Men idag fick jag några bilder. Nästa gång ska jag satsa på toppbilder. Den sam obehindrat i det kalla vattnet. Jag skulle inte vilja byta med den. Hoppas kylan håller i sig så det blir fler fototillfällen. Se på bilderna här "2016".

14 januarai 2016

Skäggmes

Skäggmes

Var på Getterön i Varberg för att fota skäggmes och havsörn. En flock med ca 7-10 skäggmesar for fram och tillbaka i vassen och åt frön från vass. Bara att invänta att de kommer just förbi där man står så blir det bilder. Hannen är vackert blå med "skägg". Honan är också vacker men med lite diskretare färg. Se på bilderna här "2016".

31 december 2015

Bävergnag

Bäverprojektet

Nu har bävrana kommit så nära hemmet så jag kan gå till deras revir utan att ta bilen. Dags att starta Bäverprojektet. Sista dagen på året 2015 var jag ute och rekade. Tog några bilder på spår. Det var släpspår, gnagspår och själva dammen. Nästa gång gäller det att fota själva bävern. Se på bilderna här "Spår".

5 december 2015

Del från vattenkraftverk 1

Sörbylunds kraftstation

Var på en visning av Sörbylunds kraftstation. Per Bäckman genomförde visningen på ett fint och intressant sätt. Kraftstationen är ett vattenkraftverk i ån Ösan. Kraftstationen är i full drift och är i orginal från 1935. Mycket värd att se. Har tagit några bilder inifrån turbin och generatorbyggnaden. Jag tycker den gamla maskinen är vacker med alla sina delar. Titta bara på detaljbilden på stegen med räcket. Hoppas kunna ta fler bilder. Bl.a. vattendammen från 1890 finns kvar att fota. Se på bilderna här "Byggnadsverk".

19-20 november 2015

Petroliumindustri på kvällen

Väskusten med petroliumindustri och Ramsvikslandet

Åkte till västkusten för att fotografera två helt skilda miljöer - Petroliumindustri i mörker och Ramsvikslandet med sina fina röda klippor. Svårigheten med att ta bilden över industrin där man facklade när det är mörkt är att slutartiden blir lång. Står man på en bro under rusningstrafik så skakar det en del. Men bilden blev ganska bra ändå. Låg över i bilen vid Ramsvikslandet. Vaknade i 5 minusgrader. Det hade börjat ljusna. Det blev några bilder på klippor och formationer som istiden skapat samt tång med frost och gul lav på svart sten. Se på bilderna här "2015 års bilder".

17 september 2015

Mygga fångad i spindelväv

Nykvarn

Var ute och fotade i dimma. Spindelväven var full av droppar och spindlarna var slöa. Passade på att ta lite bilder på björkar och rader med poppel. Se på bilderna här "2015 års bilder".

10 september 2015

Odon

Tiveden

Besökte Tiveden och Djäknasundet vid Vättern med några fotovänner från Biofoto Skaraborg. Löven har börjat byta färg men inte nått sin höjdpunkt än. Blåbärs- och odonriset hade finaste färgerna. Morgonljuset vid Djäknasundet var varm och fin om även under kort tid. Se på bilderna här "2015 års bilder".

16-19 september 2015

Fjällpipare

Öland

Under tiden på Öland var vinden lite väl kraftig och det var lågvatten. Jag gillar bättre vindstilla och högvatten. Trotts detta var Öland som vanligt alldeles underbart. Vinden gav bra möjligheter att fota flygande fågel och vågor. Det fanns jagande havsörnar, måsfåglar, glador, vadare, änder, skarvar, skrakar och gäss. Det fanns knubbsälar som bråkade om en vilosten. Ejder och småskrak som vilade på stranden. Men det roligaste var nog fjällpipare på Scheferiängarna. Det var mitt första möte med dessa trevliga och helt orädda fåglar. Tidigare har jag bara läst om deras oräddhet. Det stämmer helt och hållet. När jag låg ner och fotade dem på på lite håll så kom hela flocken på 12 st. fjällpipare och bara gick förbi mig på 1-2 meters håll, stannade upp, kollade lite och fortsatte förbi. Hade nog behövt ett vidvinkelobjektiv. Se på bilderna här "2015 års bilder".

22-24 juli 2015

Storullbi

Storullbi och humlor på lavendel

Under semestern på Härön utanför Tjörn fotograferade jag insekter runt en lavendelbuske. Jag kunde se att ett konstigt bi var mycket aggressiv mot alla insekter som försökte suga nektar från lavendelbusken. Den jagade bort även stora humlor som var betydligt större än han själv. Jag kunde också se att honan kom och sög nektar. Då passade hannen på att para sig med honan. Thomas Harry på Sveriges Entomologiska Förening hjälpte mig att artbestämma biet till ett Storullsbi. På "www.wikiwand.com". kan ni läsa mera om detta bi. Se på bilderna här "2015 års bilder".

16-17 juli 2015

Smålom

Knuthöjdsmossen

Det är svårt att låta bli att åka till Knuthöjdsmossen och fotografera. Bästa bilderna fick jag en tidig morgon med dimma, vindstilla och solen som var på väg upp. Smålommen är förstås huvudobjektet men kanadagås gav också fina bilder. Fram för allt på ungarna. "2015 år bilder".

7 juli 2015

Göktyta unge

Göktyta på örat

Sara och jag var ute och gick en promenad. Plötsligt låg en unge av göktyta på stigen. Vi gick hem och jag återvände med kamera. När jag kom fram visade det sig att det fanns fyra st. göktyteungar i gräset som ljudligt höll igång. I en angränsande kraftledningsstolpe, ca 5 meter upp fanns ett bohål med minst 2 st. ungar som också var ljudliga. Jag började fotografera. De klättrade i gräset och på ris. De klättrade också upp för stolpen. Vissa ramlade ner och vissa flög i väg några meter. Helt plötslig började ena ungen kravla sig fram genom gräset till min fot. Klättrade upp för benet och upp på min axel. Vad gör man. Byter objektiv till vidvinkel och tar selfies! Den höll på att klättra runt på mig ett tag. Men så bestämde sig en annan unge att den också ville vara med och klättrade även den upp på mig. De ville högst upp! Så till slut hamnade de på huvudet och flög iväg för att 5 meter bort störta ned i en buske. Jag var nog mer rädd än dom var. Det syns på bilderna. "2015 års bilder".

27 juni 2015

Spelande nattskärra

Spelande nattskärror

Min fotokompis Jan Gustafsson bjöd in till att fotofrafera nattskärra. Platsen var en tallhed med utsikt. Det var fantastiskt. 3-4 st nattskärror spelade samtidigt. Mitt i natten. Fullmånen sken. Det krävdes ljusstarka objektiv och snabbhet. Svårt att sätta fokus. Gott om svidknott som försvårade det hela. Det var första gången för mig så bilderna blev inte de bästa. Men nästa gång ... "2015 års bilder".

12 - 15 maj 2015

Domherre

Småfåglar i körsbärsträdet

Det är alltid roligt att fotografera fåglar i trädgården. Denna gång fotograferade jag småfåglar som domherre, stenknäck, grönfing, pilfink och grösiska. De var nere och åt solrosfrön vid fågelmatningen och flög sedan upp i trädet. Det roliga var att jag upptäckte att både domherren och stenknäcken åt av körsbärsblommarna. Inte kronbladen utan den gröna knoppen med näktar i. Domherrshannen till och med matade honan med en blomma. "2015 års bilder".

18 april - 3 maj 2015

Storlom

Hökensås

Som vanligt besökte jag småsjöarna på Hökensås för att fotografera fram för allt storlom. Storlommen är ganska oskygg på grund av alla flugfiskare. Här gillar jag, som vanligt, vindstilla, dimma och klart i övrigt. "2015 års bilder".

April 2015

Spelande tjädertupp

Tjäderspel i Tiveden

Jag har startat ett projekt att fotografera tjäderspel. Efter att letat efter en spelplats i 7 dagar under 2014 hittade jag en ganska stor spelplats i de djupa Tivedskogarna. Hittade spår som spelspillning och fjädrar från slagsmål. Spelplatsen har ca 5-7 tuppar. Fick några få bilder 2015 men räknar med bättre utdelning 2016. Erfarenheten visar sig att de inte spelar när det blåser. Troligtvis på grund av rädsla för räven. Räven tog en av tupparna en morgon. "2015 års bilder".

11 april 2015

Åkergroda

Trädgårdsdammen

Grodorna i vår trädgårdsdamm parade sig som vanligt i april. Full fart! Tog några bilder i bra ljus. Försökte även fotografera småfåglar som både drack vatten och badade. Skärpan blev inte den bästa. Bättre skicklighet nästa gång. "2015 års bilder".

14 mars 2015

Knipa

Sjön Östens utlopp

En tidig morgon i mars besökte jag sjön Östens utlopp. Det var en fin soluppgång och vinden var stilla. Fotade lite gäss och änder. men också en simmande bäver. "2015 års bilder".

5 februari 2015

Munkabäcken

Munkabäcken med isformationer

Jag besökte Munkabäcken vid varnhem en vintrig dag. Tog kort på bäcken och isformationer. Anväde mig av långa slutartider för att få vattnet suddigt med "fart". De avlånga bilderna är panoramabilder. Fungerar ganska bra trotts att vattnet rör sig. Vissa is-bilder har stackats för att få stort skärpedjup. "2015 års bilder".

20-21 oktober 2014

Skrotbil

Båstnäs bilkyrkogård

Helt plötsligt ville jag fota något udda. Det blev en bilkyrkogård i Båstnäs, Töcksfors vid norska gränsen. Frågan är om dessa bilvrak kan vara vackra? Kan dessa rostiga och för miljön skadliga skrot ha ett sådant kulturellt värde att samhället inte ser till att skroten kommer bort och marken saneras? Jag har försökt ta reda på detta. Vad anser ni? "2014 års bilder".

31 maj - 4 juni 2014

Häger

Öland

På nytt var jag på Öland som vanligt. Det har varit en varm och tidig vår. Det märktes. Lite fågel kvar. "2014 års bilder".

26-27 maj 2014

Svarthakedopping

Åsbotorpsjön

Varje år sedan 2005 har jag följt ett par svarthakedoppingar vid Åsbotorpsjön. De har varit oskygga för människor. Men reagerar häftigt på hundar, snokar och gräsänder. Jag har koncentrerat på närbilder. Oftast 300 mm optik med 25 mm mellanring för bättre närgräns. Antalet fotografer har ökat kraftigt vid detta par och i år var det som mest 8 st. samtidigt. Detta var sista året jag fotade detta par. "2014 års bilder".

11 maj 2014

Stenbro

Munkabäcken

Munkabäcken ligger längs pilgrimsleden nära Varnhem. Försökt ta bilder med lång exponeringstid så att vattnet ser ut att ha fart. Jag har använt polarisationsfilter för att minska ljusreflexer. "2014 års bilder".

4 januari 2014 - 28 februari 2014

Sångsvanar

Löfwings 2014

Mellan den 4 januari och den 28 februari hänger jag fem bilder tillsammans med fem andra fotografer på "Löfwings Ateljé & Konstcafé i Broddetorp". Tre av bilderna i en serie av fem föreställer en skärfläcka i olika poser. Här har jag tagit bort en mörk skuggning av en landremsa mellan vik och hav. En av bilderna föreställer tre sångsvanar som simmar nedströms i ån Tidan från sjön Östen. Den sista bilden föreställer kärrsnäppor som vilar och äter på en kalkstenshäll med lite vatten på. Bilden är tagen på Ölands östkust. "Löfwings 2014".

2 november 2013

Kärrsnäppor

Natur 2013

Jag fick möjlighet att hänga 6 st. bilder på två skärmar på naturfotofestivalen i Vårgåda. Nytt för detta år var att jag monterade bilderna bakom plexiglas. Bilder med bra kontrast och färg lämpade sig bäst för plexiglas. Jag saknade spotlight på bilderna. Däremot tycker jag att mjuka bilder med lite färg fungerade sämre. Tyvärr var bilden med rödhaken lite för ljus och den ena skärfläckan höll inte riktigt i kvalitet p.g.a. för starkt ljus (lite utfrätt). Utställningen gav en bra möjlighet att hämta inspiration. Själv tyckte jag Ingeborg Fyrileiv Guldviks bilder var fina. Bra känsla i bilderna och bra kopierat. Bildernas lyster kom fram bra i bilderna. Ole Jörgen Liodden visade fantastiska bilder från Svalbard och Kenya i kulturhuset. Intressant att se hur han använde upplättningsblixt när han fotade fåglar. "Vårgårda 2013".

28 mars - 5 oktober2013

Knölsvan

Öland

Höstens resa till Öland var lungn. Inte mycket fågel. Detta kan bero på nordostliga vindar och en kombination med milt väder. Men några bilder tog jag. Många motljusbilder på knölsvan, småskrak, skrattmås och kustpipare. Gladast är jag nog för bilderna på steglits ätande på frön på en tistel. Vitkindade gäss som fanns på Öland hade det svettigt. Örn och duvhök jagade gässen mest hela tiden. Det tråkiga med bilderna på ejder är att de är sjuka och trötta. Under tiden vi var där dog ejder framför näsan på oss. Det är en katastrof som händer. Beror detta på födan eller bakterier?"2013 års bilder".

16 juni - 19 juni 2013

Dubbelbäcksin

Jämtland

Resa till Jämtland för att fotografera dubbelbäckasin, lavskrika m.m. Det svåra med dubbelbäckasin var att de spelade mitt i natten. Långa exponeringstider med höga ISO-tal. Men roligt var det när beckasinerna sprang på marken runt omkring oss och knäppte med näbbarna. Det var första gången jag fotade lavskrika. Det stämde det jag hört tidigare att det var bara att ta fram lite falukorv så kommer dom och visade upp sig för fotografering. "2013 års bilder".

28-31 mars 2013

Gäss

Sjön Östen

I år var vintern lång och isen låg länge på sjön Östen. Vattennivån var låg. Detta gjorde att många gäss, sångsvanar och änder var vid sjöns utlopp. Är man där en tidig morgon i god tid innan solen går upp kan man komma nära och fota. Inga pangbilder men trevligt ändå. "2013 års bilder".

02 mars 2013

Isformation

Isformationer

Nu är det dags igen för mera is. Denna gång var det inte meningen. Hade tänkt fotografera strömstare. Den visade sig, men ville inte riktigt bli fotad. Isället fick det bli mera is. Denna gång använde jag en bönpåse. Det var lyckat. Långa exponeringstider så att vattnet blev suddigt och isen skarp. "2013 års bilder".

24 februari 2013

Isformation

Isformationer

Ja, nu har jag snöat in på isformationer eller ska vi säga frusit in på isformationer. Dessa bilder är tagna i bäcken lyttran. Med vidvikelobjektiv och 100 mm macro. "2013 års bilder".

26 januari och 14 februari 2013

Isformation

Isformationer

Så fort jag har möjlighet försöker jag fota isformationer. Det är ett projekt som jag tror aldrig tar slut. Naturen är den bästa konstnären och skulptören. "2013 års bilder".

3 november 2012

Kärrsnäppor

Natur 2012

Jag fick möjlighet att hänga 5 st. bilder på naturfotofestivalen i Vårgåda. Utställningen ger en bra möjlighet att hämta inspiration. Själv tyckte jag Elisabeth Gutsafssons bilder var fina. Montaget på plexiglas gav en lyster till bilderna."Vårgårda 2012".

4-7 oktober 2012

Kärrsnäppor

Öland

Har haft några fina dagar på Öland. Kärrsnäppor och myrspovar på kalkstenshällar sökande efter föda, mängder med sträckande vitkindade gäss, rödhakar och kungsfåglar som letar insekter i buskarna, jagande fjällvråkar, sparvhökar, havsörnar m.m. Även en hökuggla satt i ett träd till alla fågelskådares glädje. Testade att ta bilder på snäppor med vidvinkel och fjärrutlösare. Det gick sådär men jag fick blodad tand. "2012 års bilder".

15 september - 29 oktober 2012

Björkskog

Utställning på Scandinavian photo i Bankeryd

Jag kommer att ställa ut bilder på Scandinavian photo i Bankeryd. Det är 25 st. bilder från de senaste åren. Inte bara fåglar utan lite annat också. Scandinavian photo i Bankeryd ligger här. "Informationsbroschyr Bankeryd 2012.". "Bilder med på utställningen".

20 juli - 5 augusti 2012

Björkskog

Botzwana

Jag var på en äventyrsresa till Botzwana i somras med Sara min fru och några vänner. Syftet var inte att fotografera även om jag hade med min kamera. Givetvis tog jag ett antal bilder. Några blev hyfsat bra. "2012 års bilder".

9 juli 2012

Knipa

Värmland

Åter i Värmland vid en tjärn för att fotografera smålom. Nu har smålommen lämnat den lilla tjärnen och var mitt ute i den större tjärnen. Ungen kunde flyga bra. Bilderna på smålommen blev inte så bra. Däremot blev det en skaplig bild på knipa med ungar. Jag skrämde upp tre tranor vid tjärnens kant. "2012 års bilder".

3 juli 2012

Fjädergräs

Nolgården Näs

De senaste åren har jag fotograferat vid Nolgården Näs. Där finns bl.a. det sälsynta fjädergräset. Den är snyggast vid blomningen."2012 års bilder".

22 juni 2012

Två barn och en snäcka

Midsommarfirande

Var hos Jenny och firade midsommar. Här är det två barn som granskar en snäcka.

10 juni 2012

Jorduggla

Skövde skjutfält

Under en längre tid har flera jordugglor jagat byten på Skövde skjutfält. En kväll var jag och en kompis ute för att se om det gick att fotografera ugglorna. Det gick ganska bra. "2012 års bilder".

8 juni 2012

Rådjur

Östen

När jag var på väg till sjön Östen för att fotografera fågel träffade jag på detta rådjur. "2012 års bilder".

6 juni 2012

Smålom

Värmland

Besökte en liten tjärn i Värmland för att fota smålom. Det var helt stilla. Dimman var tidvis tät. Göken gol. Smålommen ropade i den stora sjön. Den ena i partet smålom låg och ruvade och den andra drog iväg för att fiska. Två skogssnäppor flög fram och tillbaka och landade till slut på stranden. Snäppan speglades snyggt i vattnet. "2012 års bilder".

31 maj - 4 juni 2012

Svarthakedopping

Åsbotorpsjön

Som vanligt vid den här årstiden besökte jag Åsbotorpsjön för att fotografera svarthakedopping. Paret jag följt genom åren la totalt 5 ägg. Första ungen dog. De tre följande lever och åker omkring på ena föräldrens rygg. Det sista ägget har de lämnat. Jag har koncentrerat på närbilder. Oftast 300 mm optik med 25 mm mellanring för bättre närgräns. "2012 års bilder".

27 maj 2012

Fiskljuse

Sjön Östen

Vacker och stilla morgon. Vassen har hunnit att växa en hel del. Näckrosbladen var uppe. Gäddorna leker bland näckrosbladen. Hägern flög efter vattenytan. Två fiskljusar jagade fisk framför mig. Svårt att hinna med när de är så nära som de var 20-30 meter. "2012 års bilder".

16 maj 2012

Snatterand

Sjön Östen

När jag kom fram till sjön vid 04.15 låg vattenytan blank. Knölsvanarna sov i strandkanten. Den ena ruvade utan att lyfta på huvudet. Kanadagässen däremot uppmärksammade min ankomst. Tranorna trumpetade, hägern flög över vattenytan och havsörnarna (2 st) jagade byten. Allt på för långt håll för att få bra bilder. Däremot fick jag några bilder på snatterand och sädesärla. "2012 års bilder".

1-4 maj 2012

Havsörn

Öland

Det här var min andra Ölandsresa för i år. På onsdag morgon var vädret perfekt för att fotografera skärfläcka och vadare. Dimman låg tät. Det var nästan vindstilla och solen skulle bryta upp dimman till klar sol. Tur att vi rekade dagen innan var vi skulle lägga oss. Jag lade mig på ett liggunderlag på stranden. La ett camouflagenät över mig. Kameran och ett 300 mm objektiv med converter var monterad på ett Wimberlyhyvud och en platta. Plattan kunde jag sedan med lätthet flytta på sanden/gyttjan. De blev en mängd bra bilder på skärfläcka, svartsnäppa och gluttsnäppa.

På sen eftermiddag när vi tog det lungt dök 4 st. havsörnar upp och spelade upp en scen med skrik, bråk och häftiga flygningar under ca 40 minuter. Som tur var var kameran nära. Det var bara att så där och knäppa. De brydde sig inte om oss. "2012 års bilder".

25-28 april 2012

Gravand

Öland

Under första resan till Öland var vädret så där för att fotografera fåglar. Vinden var oftast frisk och kom från NO/O. Några bra bilder blev det på vitkindade gäss och gravänder. Roligt var också att få bilder på spelande dammsnäppa. "2012 års bilder".

21 april 2012

Storlom

Hökensås

Besökte några småsjöar på Hökensås på morgonen. Fin morgon med lite vind. Storlommen var där och visade upp sig från sin bästa sida. De hade inte lagt ägg ännu. Storlommen visade hotfulla beteenden mot en gräsand där de brukar bygga bo. Orrarna hördes i bakgrunden. En trana trumpetade. "2012 års bilder".

12-14 april 2012

Smålom

Värmlandsresa

Som vanligt i april besökte jag min myr med orrspel. Jag har gjort så många gånger sedan 1979. Förväntningarna var som vanligt stora. Tyvärr var orrspelet litet och pågick under kort tid. Jag frågar mig om den varma senvintern var orsaken. Inga bilder att tala om togs.

Däremot fick jag ganska fina bilder på smålom och kricka vid en liten tjärn i Värmland. Det fanns lite is kvar och gav en härlig stämning. Smålommen letade boplats och parade sig flera gånger. Två krickhannar slogs om en hona. Spillkråkan trummade. "2012 års bilder".

16-18 mars 2012

Jorduggla

Skåneresa

Jag har varit i Skåne och Fyledalen och fotograferat tillsammans med några vänner i fotogruppen Calluna. Mest blev det som vanligt fåglar men också lite dovhjort. Roligast var att fota ett par jordugglor som jagade föda. Ljuset var lite svagt så jag använde relativt höga ISO-tal. Här kom mitt nya Wimberly huvud till användning. Den fungerade utmärkt. Det ända man måste hålla reda på är att stativet är i våg. "2012 års bilder".

12 februari 2012

Ormvråk

Isformationer

Jag har tagit nåra nya bilder av isformationer. Det är första gången jag använder en gobi-low mud och min nya Wimberley Head (VH-200). Båda fungerade utmärkt för låg bildtagning. Det enda man måste akta sig för är att gobi-low mud inte kanar iväg ner i bäcken. Det klarade sig denna gång. "2012 års bilder".

28 januari 2012

Ormvråk

Örngömsle

Vi var fyra st. vänner från fotogruppen Calluna som hyrde ett örngömsle i skåne. Vi såg fina örnar flyga förbi men ingen landade. Men som tur var kom det ned några ormvråkar och åt på åteln och satt på grenar. Gömslet fungerade väl och det var varmt och trevligt. "2012 års bilder".

4 november 2011

Björkar

Projekt björkar

Jag har startat ett litet projekt "björkar" där jag fotograferar björkstammar i olika ljusförhållanden. "2011 års bilder".

29 oktober 2011

Skäggdopping

Projekt kronhjort

Projekt "kronhjort" är ett projekt där jag vill fotografera kronhjort under brunsten. 2011 kom jag för sent till fotoplatsen. Nästa år ska jag förbereda mig bättre tillsammans med fotogruppen Calluna. "2011 års bilder".

10 oktober 2011

Skäggdopping

Hornborgasjön en tidig morgon

Jag började min resa till Hornborgasjön tidigt på morgonen vid ca 05:30. Det var helt mörkt. Som tur var hade jag lagt in parkeringsplatsen i min GPS. När jag kom fram hade det börjat ljusna. Plockade ihop min utrustning och började gå de ca 300 m till min fotoplats. På väg dit kunde jag både höra och se att det fanns många fåglar på sjön. Väl framme blåste jag upp liggunderlaget, monterade kameran på stativ och la ett camouflagenät över mig. Det var vindstilla och dimman låg fint och väntade på att solen skulle luckra upp den. Det dröjde inte länge innan fåglarna kom nära så jag kunde börja ta bilder. Jag tog bilder på skäggdopping, grågäss, vigg, knölsvan m.m. Fick bra motljusbilder när solen letade sig upp över berget Billingen. "2011 års bilder".